Så väljer du rätt kattras

, , Comments Off on Så väljer du rätt kattras

En av de viktigaste frågorna som du ställs inför när du skaffar katt är att välja vilken ras du ska ha. Precis som när det kommer till hundar och många andra sällskapsdjur finns det inte en enda katt med en särskild personlighet utan alla individer skiljer sig åt. Några gemensamma drag finns det dock inom de olika raser. Vilken ras som du bör välja beror först på dina behov och preferenser. Det kan vara stor skillnad på olika raser när det kommer till exempelvis motionsbehov, sysselsättning och andra liknande aspekter.

En klassisk kattras är bengalkatten som är lätt att känna igen med sitt karaktäristiska utseende. Ofta har den nämligen en kort men mjuk päls som gör det extra mysigt att kela med den. Dessutom brukar bengalen ses som en mycket vacker katt eftersom den har en lång och slank, men ändå muskulös kropp. Det gör den mycket populär för dem som vill hålla på med kattutställningar.

Abessiniern delar många av dessa drag, men det är också en kattras som är ännu mer nyfiken och energisk. Det gör att den är extra bra i exempelvis barnfamiljer där den får goda möjligheter att leka och utforska miljön.

Om du vill ha en lugn och gosig katt kan kanske den norska skogskatten vara något för dig. Med sin långa päls är den idealisk för dig som vill ha en mjuk kamrat i soffan. Kom bara ihåg att katter med lång päls ofta fäller, vilket gör att du får vara beredd på att lägga ned lite mer tid på städningen.

Sist men inte minst, en vanlig bondkatt går alltid hem. Den är trevlig, social och kommer i en rad olika färger, storlekar och pälskvaliteter. Du kanske inte alltid kan ställa ut den, men den kommer alltid vara din Best-in-Show i alla fall.