Prova en reptil som husdjur

, , Comments Off on Prova en reptil som husdjur

Reptiler är kanske inte känd för att vara kramgoa husdjur som katter och hundar. Men många är väldigt fascinerade av dessa djur och vill gärna ha dem som husdjur. Går du själv i liknande tankar kommer här några tips på saker du bör tänka på.

Välja reptil

Att välja en reptil är det första viktiga steget att ta. Det finns mängder av reptiler som är tillåtna att ha som husdjur. Men det är också viktigt att ta reda på vad som krävs för att sköta dem. Det finns absolut de som är mer lättskötta än andra och som ofta rekommenderas för nybörjare. Till exempel finns det en del reptiler som inte behöver levande föda och därför klarar sig fint med foder av ett eller annat slag. Att ta reda på deras kostbehov är mycket viktigt för att de ska må bra.

Terrariet

Ett terrarium kan se väldigt olika ut, både av estetiska och praktiska skäl. Först och främst måste det ge en miljö som passar djurets behov och beteende. Något som många reptiler behöver är värmelampor för att kunna reglera kroppstemperaturen. Det ska dock finnas både uppvärmda och rumstempererade delar av terrariet så djuret välja när de vill bli uppvärmd och inte. Ljuset är också viktigt för många reptiler för att de ska kunna bilda vitamin D3 och a upp kalcium.

De flesta reptiler har naturliga fiender och även om husdjursvarianterna aldrig stött på dessa kommer de ha en instinkt att gömma sig. Ett passande gömställe är därför något som terrariet måste kunna tillgodose. Läs gärna på om djurets naturliga miljö och försök ge inslag av den på något sätt.