Första akvariet

, , Comments Off on Första akvariet

Fiskar ses ofta mer som en hobby än ett husdjur, men det handlar fortfarande om att ta hand om levande ting och se till att de mår bra. Har man funderat på att skaffa ett akvarium kommer här några snabba tips på vad man bör tänka på.

Till att börja med behöver man välja storlek. Ett akvarium kan ta upp en hel del utrymme. Volymen man behöver kommer bero mycket på vilka fiskar man tänkt ha och hur många. Nu ska man inte tro att ett mindre akvarium blir lättare att sköta. Faktum är att det ofta kan vara tvärt om. Ett litet akvarium betyder fler vattenbyten, vilket stör balansen och är mer slitsamt för fiskarna. En grundregel man har inom akvariefiskar är 1 liter vatten per 1 centimeter fisk (fullvuxna fiskar).

Placeringen av akvariet är också viktigt. Det är klokt att inte ställa det i direkt solljus. Detta är både för att fiskarna kommer att bli svårare att se och det kommer bidra till oönskad algblommning. Var det än placeras är det viktigt att ha tillgång till tre kontaktuttag. En för pumpen, en för värmen och en för belysningen.

Man kommer behöva en hel del tillbehör till ett akvarium och det är viktigt att efterforska vad man kommer behöva beroende på storleken man väljer. Butiker som Fiskfoder.se kan vara till stor hjälp med detta. De mer valfria tillbehören blir inredningen. Detta är något som många spenderar mycket tid på att få till, både för att skapa en bra miljö för fiskarna, men också för att skapa något som är riktigt vackert att titta på.

En av de viktigaste aspekterna med att ha akvarium är regelbunden skötsel. Detta kommer att vara avgörande för hur bra fiskarna kommer att må. För mer tips om just detta kan man läsa en väldigt informativ artikel i Tidningen Djurskyddet.

När det kommer till vilka typer av fiskar man ska börja med är det bäst att satsa på lättskötta akvariefiskar. Köper man fiskar i butik är kan personalen säkert ge många bra tips. Men vill man gärna kolla upp några fiskar innan man besöker en butik kan vi ge några förslag här.

Den klassiska guldfisken är ett utmärkt val för nybörjaren och brukar vara omkring 10 cm när de är fullvuxen. Det finns även en avlingsform av guldfisken som kallas slöstjärt som har dubbla stjärtfenor och längre buk- och ryggfenor. De kan bli upp till 25 cm lång och kräver därför ett större akvarium. Men det är också väldigt lättskötta.

Zebrafisken är också en favorit bland nya akvarieägare. Eftersom de blir bara omkring 5 cm passar de bra i även små akvarium. Deras släktingar blå danio, även kallad pärldanio är också bra alternativ som första fisk. De kräver dock ett större akvarium för att må bra, trots att de i regel bara blir någon enstaka centimeter längre än zebrafisken.